آشپزی کانادایی
سلام . چندی پیش کسی در مورد غذاهای کانادایی از من سوال کرده بود . امروز تصمیم گرفتم در این مورد بنویسم .
قبلا هم گفتم که به نظر من غذاهای اصیل کانادایی فقط غذاهای اقوام اولیه هستن . وگرنه این مجموعه وسیعی که الآن به نام آشپزی کانادایی میشناسیم در واقع برگرفته از آشپزی مهاجرین اولیه اروپایی به علاوه ملل مختلفی هست که در حال حاضر ، مردم کشور هزار فرهنگی کانادا رو تشکیل میدن .
رژیم سنتی اقوام اولیه از مواد گیاهی و گوشت حیواناتی تشکیل شده بود که در سرزمینهای اطراف هر قبیله ای یافت میشدن از قبیل بوفالو ، نهنگ ، شیر ماهی ، گوزن ، گراز ماهی و ..... به علاوه انواع میوه ها و مغزها و ..... . در حال حاضر خیلی طبیعیه که اقوام اولیه هم در کنار رشد تمدن و پیشرفت تکنولوژی به استفاده از مواد آماده و دستگاههای جدید آشپزی متمایل شده باشن یا انواع قوانین پیشگیرانه برای حفاظت از محیط زیست ، دست و پای اونها رو در استفاده از گوشتهای اصلی مورد نیازشون ببنده و در نتیجه آشپزی سنتی اونها کمی تغییر کرده باشه . هدف من از نوشتن این پست در واقع نگاهی به آشپزی کاملا بومی و قدیمی اونهاست .
از سایتهای مختلفی استفاده کردم که منبع هر کدوم هم ذکر شده تا اگر اطلاعات بیشتر خواستین دسترسی داشته باشین . در هر بخش ، قسمتهای آبی نقل از منابع هستن .
۱) این یکی خیلی کامله ، یه سری بزنین . به نظر من ارزششو داره . از تاریخ و فرهنگ و آداب و رسوم بگیرین تا آشپزی ، از همه چیز و همه جا نوشته . حتی فیلمهای آشپزی رو گذاشته .
http://www.turtleisland.org/culture/culture-food.htm
۲) این سایت توضیحات جالبی در باره این اقوام داره که از تاریخ و نوع ِتغذیه تا دستور بعضی غذاها در اون هست . این آدرسشه :
http://www.foodbycountry.com/Algeria-to-France/Canada-Aboriginals.html
یه دستور که به نظر میاد خوشمزه باشه از این سایت براتون گذاشتم . بقیه اش رو خودتون پیدا کنین .
سوپ سه خواهر Three sisters soup
دستور پخت
آب مرغ سه لیوان
ذرت پخته یاکنسرو دو فنجان
لوبیا سبز یا زرد یک فنجان
کدو حلوایی خرد شده یک و نیم فنجان
برگ بو دو عدد
نمک و فلفل به اندازه دلخواه
جعفری و ریحان یا آویشن تازه هر کدام یک قاشق غذاخوری در صورت دلخواه
// // یا نیم قاشق خشک شده
فلفل دلمه ای قرمز خرد شده نصف قاشق چایخوری در صورت دلخواه
( اگه از من میپرسین یک سینه مرغ خرد شده و نصف جوز هندی رنده شده و یک قاشق کره هم بهش اضافه کنین .)
۳) این سایت در باره اقامت در بیابان و کویره که خیلی به درد آدمهای اهل هیجان و ماجرا میخوره . خودم وقتی که خوندمش به هوس افتادم یه سفری برم به کویر لوت !!!!! نظرتون چیه ؟
این آدرسش و پیشنهاد میکنم حتی اگر خیال سفر به کویر لوت رو ندارین حتما برای سرگرمی هم شده مطالبش رو بخونین .
http://www.irandeserts.com/default.htm
در قسمت روش آشپزی توی صحرا و جنگل به این مطالب که مربوط به اقوام اولیه است برخوردم .
خشک کردن و دودی کردن مواد غذايي - مینو اصفهانی
جرکي (Jerky)
جرکي براي اقامت در بيابان غذاي مهمي است، به خوبي ميتوان آن را تهيه کرد و بدون نياز به يخچال آن را حفظ کرد، ميتوان آن را جويد و يا براي تهيه سوپ و خورشت هاي گوشتي و يا pemmican از آن استفاده کرد.
نحوه تهيه گوشت خشک ( Jerky )
گوشت حيوان اهلي و يا وحشي را به قطعاتي با ابعاد 1x2x8 اينچ (2/5x5x20 سانتيمتر) بريده، چربي زردپي و غضروفها را از آن جدا کنيد و به آن ادويه اي متشکل از نمک و فلفل بزنيد. گوشت را خرد کرده و در همان موقع نمک بزنيد. تکه هاي گوشت را روي کباب پزي در نزديک زغالها قرار دهيد و اجازه دهيد تمام آب آنها تبخير شود. اين روند تقريباً 6 ساعت طول ميکشد. بعد از اتمام این مراحل لايه هاي گوشت شبيه به چرم خشک شده اند که به راحتي بدون ترک خوردن خم ميشوند.
pemmican
غذايي بسيار پر انرژي است که در ميان سرخپوستان آمريکاي شمالي مرسوم است. اين غذا براي ماجراجوياني که آمريکاي شمال را با قايق طي ميکردند متداول بود.
طرز تهيه pemmican
* يک پانه (g 40) از جرکي خشک را با سنگي تميز بکوبيد.
* مقداري چربي خام حيوانات را در ماهي تابه اي بر روي گرماي ملايم ذوب کنيد. نگذاريد روغن بسوزد و يا بجوشد، سپس بافتهاي اضافي چربي را جدا کرده و چربي مايع را روي گوشت بريزيد.
* ميتوانيد ميوه هاي خشک و خرد شده از قبيل سيب، گردو، انگور و غيره به آن اضافه کنيد.
* اين مخلوط را هم بزنيد تا مايعي حليم مانند به دست آيد که در آن چربي گوشتها را آميخته شده است . قبل از سرد شدن اين مخلوط آن را به شکل توپ هاي کوچکي درآوريد. براي کاهش دادن رطوبت آن، توپ ها را درون کيسه اي منفذدار ذخيره کنيد. نگهداري اين غذا به راحتي jerky نيست چراکه چربي در هواي گرم ترش ميشود. ميتوان در هواي سرد تقريباً يک ماه اين غذا را حفظ کرد. براي شرايط کمپينگ، شکار و پياده روي در پاييز بسيار مناسب است. ميتوان آن را به همين صورت خورد و يا در سوپ و خورشت ريخت. سرخپوستان آمريکايي در کنار اين غذا از serviceberry خشک استفاده ميکردند .
در حال حاضر اکثر غذاهایی که به اسم غذای سنتی کانادایی ارائه میشه در کتابها و دستورات اقوام دیگه هم هست . مثلا امروز در جستجو به دنبال غذای بومی اینجا به دستور یک کیک خامه ای خیلی خوشگل برخوردم که به نام دسر شکلاتی نوشته شده بود !!! مجسم کنین که یک رئیس قبیله با کلاه پردار در یک چادر سنتی روی زمین نشسته و چپق میکشه و زنش براش یک برش کیک با تزئین توت فرنگی و شکلات و خامه میاره !!!!!